Hírek és cikkek a Science in Sport világából és támogatottjainkról
2018.08.20 09:02

Mindig van egy célverseny Bogárdi Szilvia szeme előtt

Bogárdi SzilviaA 2018-as Ultrabalaton női győztese szinte soha nem hagyja ki a napi edzésadagot. Kedve és ereje nincs mindig hozzá, ennek ellenére kimegy és megcsinálja. Ilyenkor arra gondol, hogy ez a mentális felkészülését segítette, ami az ultratávokhoz elengedhetetlen.

 

Szilvia, Miki, Virsli

 

Mint ahogy arról korábban hírt adtunk, a Science in Sport termékeinket használó Bogárdi 'Sziszó' Szilvia májusban megnyerte az Ultrabalaton női egyéni versenyét: 26 óra 13 perc alatt futotta le a 221 kilométeres távot. Megkérdeztük, hogyan készült fel az embert próbáló távra.

 

– Év eleje óta már az Ultrabalaton jegyében zajlottak az edzéseim, de a specifikus, a gyaloglós és közben frissítést gyakorló részeket tartalmazó tréningek csak a verseny előtti utolsó két hétben voltak. A teljes ráhangolódás ebben az utóbbi időszakban történt: már az edzések jellege is folyamatosan emlékeztetett a verseny közeledtére – fogalmazott Szilvia.

 

Sokakat érdekel, hogyan lehet az edzésekre szánt időt „kisajtolni” a magánéletből.

 

– Ketten élünk a párommal, Mikivel, no meg persze a kutyánkkal, Virslivel. Miki szintén fut, így egyszerűbb dolgom van az edzésidő kiszakításával. Talán annyi a nehézség, hogy Vértesszőlősön élünk, de Budapesten dolgozom, így minden nap ingázom: az utazás napi három órát elvesz tőlem. A normál heti edzésmennyiségem hat és kilenc óra között mozog.

 

„Kimegyek és megcsinálom”

 

Ha nincs versenyidőszak, akkor sem edz kevesebbet, de más jellegű heteket tart. Egy holtidőszakot például felhasznál arra, hogy a gyorsításra törekedjen. Célverseny mindig van a szeme előtt, ösztönzőleg hat számára. Kíváncsiak voltunk, hogy néz ki egy átlagos napja edzésidőszakban.

 

– Minden hétköznap 5.15-kor kelek, majd indulok vonattal dolgozni. Munka után 18 órára vagyok otthon, picit megpihenek és megyek futni. Hétvégén ez szerencsére kötetlenebb. Ha kaotikus nap várható, azt előre jelzem az edzőmnek, és annak figyelembe vételével kapom az aznapi adagot. Nem igazán maradnak el edzéseim, maximum betegség miatt. Kedvem és erőm nincs mindig hozzá, de mindezek ellenére kimegyek és megcsinálom. Ilyenkor arra gondolok, hogy ez most a mentális felkészülést segítette, ami az ultratávok teljesítéséhez elengedhetetlen – fogalmazott.

 

Az edzések mellett a testére is figyel, éppen ezért tanulmányozza az energiapótlás legjobb módjait.

 

– Sokat olvasgattam a témában, próbáltam magamra szabni a hosszabb edzéseimen a frissítést. Edzői előírásra alapvető volt a hosszú futásoknál a folyadékpótlás tizenöt-húsz percenként, illetve félóránként a szilád étel bevitele. Van még mit csiszolnom rajta, de alapvetően a SiS termékeire alapozott frissítés rizzsel kiegészítve nekem bejött. Ehhez a NutriDepó, a bajnokok ellátójától kaptam segítséget, ha kérdésem merült fel – tette hozzá Szilvia.

 

Sziszó és kutyája, Virsli