Doppingmentes termékek
2020.03.29 10:00

Miről is szól az Informed-Sport program?

Informed-Sport logo, a biztonságos, doppingmentes termékek záloga

Eddz, versenyezz, élj - TISZTÁN!

Az Informed-Sport egy globális tesztelési és tanúsítási program a sport táplálékkiegészítő ipar számára, melynek célja annak biztosítása, hogy a termékeket véletlenül se szennyezzék be a Doppingellenes Világszervezet (más néven: Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, rövidítve: WADA) által a sportban tiltott anyagokkal.

 

Az országban egyedülálló módon, minden tőlünk vásárolt termék az Informed-Sport program vizsgálatán átesett és megfelelt, nem csak bizonyos termékek, hanem az összes termék, melyek a webáruházban megtalálhatóak, mindegyiken szerepel az Informed-Sport logó és ellenőrizhető az Informed-Sport internetes adatbázisában, link alább a cikkben!
Sajnos sok helyen visszaélnek a logóval és tévesen azt a látszatot keltik, mintha minden termékük tesztelve lenne, de a valóságban ez nem így van, csak bizonyos termékük van tesztelve vagy egyáltalán nincs tesztelt termékük.
Webáruházunkban a vásárlás során kérheted a megvásárolt termékek vizsgálati jegyzőkönyveit is!

Az Informed-Sport tanúsítási programot 2008-ban hozta létre a világ egyik vezető sportdopping-ellenőrző laboratóriuma, a HFL Sport Science, amely ma LGC néven ismert, szoros együttműködésben az Egyesült Királyság Nemzeti Doppingellenes Szervezetével és a táplálékkiegészítők iparának tagjaival. Noha az LGC 2002 óta teszteli a kiegészítőket, világossá vált, hogy átfogó tanúsítási programra van szükség, amely nemcsak a tiltott anyagok tesztelésére, hanem a termékek kiváló minőségű gyártására is vonatkozik. Amerikában a testvérprogramja, az Informed-Choice program az általános fogyasztók számára tervezett ellenőrző program.

Az Informed-Sport tanúsítás egy önkéntes program azoknak a tisztességes táplálékkiegészítő gyártóknak, akik termékeik egy részét vagy egészét regisztrálni kívánják, és szeretnék, hogy termékeik az Informed-Sport védjegyet hordozzák.
Azok a sportolók, akik a terméken látják az Informed-Sport emblémát, biztosak lehetnek benne, hogy szigorú ellenőrzéseken és teszteken ment keresztül a termék annak biztosítása érdekében, hogy az nem szennyeződött tiltott anyagokkal és hogy biztonságosabb használni.

 

Miről is szól az Informed-Sport program?

 

Miért szükséges a tiltott anyagok ellenőrzése a termékekben?

A termék minőségéért a gyártó felel, a neves gyártók minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy táplálékkiegészítőiket szennyeződésektől mentesen tartsák.
Viszont már kis mértékű tiltott anyaggal való szennyezés veszélyeztetheti a sportoló karrierjét, és a szennyeződés ezen a szinten történő azonosításához a rutinszerű minőség-ellenőrzési rendszereket jelentősen meghaladó érzékenységű szűrésekre van szükség.

 

Hogyan történik a termékek tanúsítása?

Első szakasz - a termékek és a gyártás minőségügyi áttekintése:
Az áttekintés a táplálékkiegészítők sokéves elemzési tapasztalatán alapszik és kiértékeli a gyártási szakaszok integritását az alapanyagok szállításától a harmadik fél általi gyártásig, a csomagolásig és a tárolásig.
A program adminisztrátora (LGC) koordinálja, és szükség esetén kikéri az Informed-Sport tanácsadó testület véleményét. Minden információt szigorúan bizalmasan kezelünk és tárolunk az LGC és a program tagja között.

Második szakasz - Termékvizsgálat az ISO 17025 szabványok szerint:
Tanúsítás előtti tesztelés: minden tanúsítandó termékről 5 mintát kell tesztelni. Ennek egy tételből három mintát kell tartalmaznia (a tételeken belüli variáció felmérése érdekében) és további két tételből egy-egy mintát (a tételek közötti eltérés értékeléséhez).

Tanúsítás utáni tesztelés: a tanúsítás után a gyártónak MINDEN tételből két készterméket (csomagolást) be kell küldenie az LGC-hez vizsgálatra. Az egyik csomagot (az A mintát) az LGC ISO-akkreditált táplálékkiegészítő vizsgálatával tesztelik. A második csomagot (a B mintát) biztonságos tárolásban megőrzik annak szavatossági idejéig az LGC-ben.

Vak tesztelés: Ezen túlmenően minden egyes tanúsított terméknél vaktesztet kell elvégezni (általában évente négyet) a termék integritásának független biztosítása érdekében. A vak mintákat az Informed-Sport adminisztrátora vásárolja meg a kiskereskedelemben.

Harmadik szakasz - Logó használata és internetes adatbázis:
Minden tag jogosult az Informed-Sport emblémát használni a tanúsított termékeken. Ezenkívül az összes tesztelt termék és tételszám szerepel az Informed-Sport weboldalon, lehetővé téve az elit sportolónak, hogy olyan termékeket válasszanak, melyeket átvizsgáltak a tiltott anyagok vonatkozásában és kerüljék el azokat, amelyek nem tartoznak az Informed-Sport programba.

 

Mit tartalmaz az Informed-Sport program?

A következő kulcsfontosságú elemek szerves részét képezik az Informed-Sport programnak:
• A meglévő minőségbiztosítási rendszerek és a GMP-követelmények (Good Manufacturing Practice = Helyes Gyártási Gyakorlat) ellenőrzése a gyártóüzemben
• Termékcímke felülvizsgálata
• Termékvizsgálat az ISO 17025 által akkreditált módszerekkel
• Az egyes regisztrált termékek minden egyes tételének tanúsítás utáni tesztelése a forgalomba hozatal előtt
• Vizsgálati jegyzőkönyvek kézbesítése 7-10 munkanapon belül
• Az egyes tételek biztonságos tárolása
• A tanúsítás utáni vakteszt
• Az Informed-Sport logó használata
• A tesztelt termékek és tételek megjelenítése az Informed-Sport weboldalon
• Weboldal a kommunikáció és az oktatás számára

Az Informed-Sport védjegy a gyártók és a fogyasztók számára a legmagasabb szintű minőségbiztosítást nyújtja, a legmagasabb tudományos ismeretek alapján. Az Informed-Sport logóval ellátott termékekben a sportolók és az általános fogyasztók is MEGBÍZHATNAK.

Noha nincs olyan, hogy "100%-os garancia", amely szerint a tesztelt táplálékkiegészítők mentesek minden tiltott anyagtól, az Informed-Sport hatékony kockázatkezelési szolgáltatást nyújt a sportolóknak, lehetővé téve számukra, hogy megalapozott döntéseket hozzanak az általuk választott és fogyasztott termékek esetében. Az elmúlt két évtizedben az LGC tízezres táplálékkiegészítő- és alapanyagmintáinak elemzése azt mutatta, hogy a tiltott anyagokra rendszeresen tesztelt kiváló minőségű termékek között a szennyeződés gyakorisága lényegesen alacsonyabb (jobb, mint 1 az 5000-ből), összehasonlítva azokkal a termékekkel, amelyek nem vesznek részt tiltott anyagokra való tesztelésen, így ezek a termékek akár 10%-os kockázatot is jelenthetnek.

A sportolók vér- és vizeletmintáinak szűrésére a Doppingellenes Világügynökség (WADA) által akkreditált laboratóriumok nagyon érzékeny technikákat alkalmaznak - képesek a tiltott anyagokat kimutatni a vizeletből akár 2 nanogramm/ml értéktől (azaz 2 rész anyag 1000000000 rész vizelet).

A tiltott anyag alacsony szintjének dózisai (teljes bevitel) ilyen alacsony szintet (a mikrogramm tartományban) hozhatnak létre a sportoló vizeletében. Ennek eredményeként a táplálékkiegészítőket meg kell vizsgálni a tiltott anyagok jelenlétére nézve, amelyek érzékenységi szintje a nanogramm / gramm vagy a nanogramm / milliliter tartományban van (mivel a sportoló több tíz gramm táplálékkiegészítőt fogyaszthat). Az ilyen alacsony észlelési szintek meghaladják a gyógyszeripar és az élelmiszeripar "normális" minőségi követelményeit.

Az LGC és az Informed-Sport program által tesztelt táplálékkiegészítőkben a detektálási szint 10ng/g szteroidok és 100ng/g stimulánsok esetén.

 

Ismerd meg a kockázatot!

2012-ben, az Egyesült Királyság Nemzeti Doppingellenes Szervezet által elvégzett pozitív doppingtesztek 44%-át a táplálékkiegészítőkben lévő tiltott anyagok okozták! 2014-ben, a Szocsiban rendezett Téli Olimpia helyszínén 2631 doppingtesztet végeztek el, 7 pozitív eredmény született ekkor és mindegyiket szennyezett táplálékkiegészítők okozták. Minden évben vannak olyan sportolók, akiknek karrierjét tönkreteszi a "véletlen" dopping, mely a sportoló gondatlanságából adódott.

Kutatás kimutatta, hogy a piacon értékesített táplálékkiegészítők közül tízből legfeljebb egy szennyeződött valamilyen szteroiddal vagy stimulánssal, amelyet a Doppingellenes Világügynökség (WADA) tilt. Hozzávetőlegesen 10% az esély arra, hogy szennyezett táplálékkiegészítőt fogyaszt valaki!

Mivel a sportolók felelősek azért, amit fogyasztanak, ezért alapvető dolog számukra olyan termékeket keresni, amelyek nem szennyezettek a WADA által tiltott anyagokkal, összetevőkkel!

 

Videó: © Informed-Sport.com

Kapcsolódó cikkünket itt olvashatod: Gondatlan doppingolás, avagy bármely sportoló bajba kerülhet