Doppingmentes termékek
2020.03.30 09:00

Gondatlan doppingolás, avagy bármely sportoló bajba kerülhet

Mondj nemet a doppingra!

Többéves eltiltást kaphat az a sportoló, aki gondatlanul választja ki táplálékkiegészítőjét vagy csak felelőtlenül beleiszik valaki kulacsába. Az ártalmatlannak tűnő készítmények ugyanis sok esetben doppingszernek minősülő anyagokat, összetevőket tartalmaznak. A webáruházban megtalálható összes, általunk forgalmazott összes termék rendelkezik a doppingmentességet igazoló Informed-Sport logóval és vizsgálati jegyzőkönyvvel.

 

"Száz százalékig tudatában kell lenned, mit viszel be a szervezetedbe!" – ez a legfontosabb mondat, amelyet minden sportolónak meg kell jegyeznie. Rendszeresen előfordulnak olyan doppingesetek a világban, de hazánkban is, amelyeket a figyelmetlenség, gondatlanság okozott. A Magyar Antidopping Csoport 2018-ban a legsúlyosabb büntetést kiszabva négy évre eltiltott például egy magyar atlétát, aki állítja: fogalma sincs, hogyan került szennyező anyag a szervezetébe. 2019-ben is volt egy kerékpáros, aki gondatlanul fogyasztott szennyezett táplálékkiegészítőt és 8 hónap eltiltást kapott, ugyanis a termékmintában ki tudták mutatni a szennyeződést. Ez sok esetben hónapokkal később szinte lehetetlen.

Fontos felhívni a sportolók figyelmét: akkor is doppingvétséget követhet el valaki, ha fogalma sincs az egészről. A 43/2011. (III. 23.) Korm. rendelet a doppingellenes tevékenység szabályairól, illetve a Magyar Antidopping Csoport Doppingellenes Szabályzata mondja ki, hogy a versenyző a felelős a szervezetéből származó mintáért, és az abból kimutatott bármilyen tiltott szer, származék vagy marker jelenlétéért, függetlenül attól, hogy gondatlanság vagy szándékosság történt-e.

A legtöbb gondot a fogyasztószerek, az izomtömeg- és potencianövelők, valamint a növényi kivonatok okozzák. Könnyedén bajba kerülhet egy élsportoló, ha nem figyel oda: nem mindegy, milyen forrásból szerzi be és milyen terméket használ. Az Egyesült Királyságban a 2012-es pozitív doppingtesztek 44 százalékát szennyezett táplálékkiegészítők eredményezték.

 

 

A nemzetközi LGC sportdopping-ellenőrző és kutató laboratórium az Informed-Sport programjában vizsgálja a táplálékkiegészítők tiltott szennyezőanyagait, minőségbiztosítási eljárásuk a gyártói felülvizsgálatot és a termékek tesztelését is tartalmazza. Ez biztosítja a legszigorúbb és legmegbízhatóbb kockázatkezelési programot. Az általuk bevizsgált termékek átlagosan 10 százalékánál mutatnak ki problémát, ezeknek egészségkárosító hatásuk is lehet.

Ki kell emelni: jelentős probléma a helytelenül megválasztott táplálékkiegészítők használata, több gyártó ugyanis nem figyel a részletekre. Egy sportoló számára elegendő lehet beleinni valaki kulacsába, kipróbálni egy ismeretlen vitamint vagy gélt a termékcímke tanulmányozása nélkül, megbízni egy növényi alapú "csodaszerben", hogy többéves eltiltást kapjon, karrierje veszélybe kerüljön, jó hírneve csorbuljon. Amelyik terméken viszont ott az Informed-Sport logó és az internetes adatbázisukban is szerepel az adott termék, akkor minimális az esélye annak, hogy az a termék bajt okozzon.

Jelenleg is több gyártóról tudni, akik tiltólistán lévő anyagokat tartalmazó készítményeket forgalmaznak. Az általunk forgalmazott  összes termék ezzel szemben kifejezetten elit sportolóknak találták ki és fejlesztik, így mindegyik rendelkezik az Informed-Sport program vizsgálati jegyzőkönyveivel, melyek igazolják, hogy a termékekben nincs kimutatható mennyiségben a WADA által tiltott anyagokból, összetevőkből!

 

Global Cycling Network (GCN) videó: Megbukhatsz a doppingteszten tiltott anyag használata nélkül? (magyar felirattal)
Ebből a videóból többek között azt is megtudhatod, hogyan zajlik lépésről lépésre egy terméktesztelés és hitelesítés az LGC laboratóriumában, hogyan történik a gyártás a Science in Sport gyártósorain vagy, hogy leghamarabb mikor kerülhet hozzád a szeretett Science in Sport terméked.

Videó: © Global Cycling Network

 

Kapcsolódó cikkünket itt olvashatod: Miről is szól az Informed-Sport program?