Hírek és cikkek a Science in Sport világából és támogatottjainkról
2018.10.13 08:00

Thomas nyert, a Sky csapat a SiS-szel tarolt a Tour de France-on

Thomas nyert, a Sky csapat a SiS-szel tarolt a Tour de France-onA SiS termékeit használó Sky csapat versenyzője, Geraint Thomas nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körversenyt, míg csapattársa, a korábbi négyszeres győztes Chris Froome a harmadik helyen zárt. Thomas győzelmét egész Nagy-Britannia megünnepelte.

 

Sky és SiS – kéz a kézben

 

A brit Geraint Thomas nyerte a 105. Tour de France országúti kerékpáros körversenyt. A Sky 32 esztendős brit kerekese pályafutása első háromhetes viadalán diadalmaskodott. Mögötte összetettben másodikként a holland Tom Dumoulin, harmadikként Thomas csapattársa, a címvédő, szintén brit Chris Froome zárt. A Sky még tavaly jelentette be, hogy szerződést hosszabbított az állóképességi táplálékkiegészítők úttörőjével, a Science in Sporttal, így 2020-ig biztosan a SiS a csapat hivatalos szállítója. A Tour de France-on is közösen jött össze a győzelem.

 

A 3351 kilométer össztávú Tour pontversenyét a szlovák Peter Sagan, a hegyi pontversenyt a francia Julian Alaphilippe nyerte. A legjobb fiatal a saját közönsége előtt szereplő Pierre Latour lett.

 

Thomas győzelmét egész Nagy-Britannia megünnepelte – derült ki az MTI összeállításából. A BBC szerint a 32 éves sportoló tehetségét sohasem vonták kétségbe, versenyzőként azonban sokszor mintha átok ült volna rajta, és rendre összeroppant a lehetőségek előtt. Így volt ez a 2016-os olimpián, a Tour de France tavalyi kiírásában, és ugyanabban az évben a Giro d’Italián, amikor pedig tökéletes formában volt. Végignézte, ahogy válogatottbeli csapattársa, Bradley Wiggins 2012-ben megnyeri a háromhetes francia körversenyt, és háromszor segítette az élre Chris Froome-ot, ebből egyszer úgy, hogy 20 napig törött medencecsonttal tekert. Ezúttal viszont megragadta az alkalmat, méghozzá látványosan, a siker pedig nagyobb, mint korábbi kudarcai együttvéve.

 

Thomas tízéves kora körül kezdett el kerékpározni. Amikor először vállalkozott nagyobb táv megtételére, eltévedt, és olyan fáradtan ért haza, hogy a homlokával nyomta a csengőt.

 

Új szupersztár született

 

A The Guardian azt írta, új szupersztár született, és a sportolót idézve hozzátette, hogy a győzelem után Thomas éhes a további hasonló sikerekre. A The Daily Telegraph Párizs uraként írt a pályakerékpárosként kétszeres olimpiai bajnok walesiről, és felidézte, hogy Thomas a Tour de France miatt vágott bele a sportba. Ő az első walesi, aki megnyerte a 105 éves versenyt, sikerét pedig egyedül a kemény munkának köszönheti, semmi másnak.

 

A The Times szintén felidézte Thomas rögös útját a vasárnapi nagy győzelemig, a brit kerékpársport új szupersztárjaként méltatva őt. Írt arról is, hogy a walesi sportolónak a német Jan Ullrich volt a példaképe.

 

Nagy volt az ünneplés a kerékpáros egykori középiskolájában is, ennek ellenére nem egyértelmű, hogy a cardiffi Whitchurch Gimnáziumnak ő-e a leghíresebb diákja. Gareth Bale, aki a Real Madriddal négyszer nyerte meg a labdarúgó Bajnokok Ligáját és Sam Warburton világhírű rögbijátékos, a walesi válogatott és a brit csúcsválogatott egykori kapitánya is oda járt, pár évvel a Thomas alatti évfolyamokba.