Hírek és cikkek a Science in Sport világából és támogatottjainkról
2018.09.19 08:00

Négy év alatt lett a terepfutók kedvence a CoffeeRUN

Négy év alatt lett a terepfutók kedvence a CoffeeRUNCafé Melange, Macikávé, Café Latte, Balboa by night – csak néhány elnevezés azokra a különböző terepfutótávokra, amelyeket a CoffeeRUN, a mozogni vágyó családok, amatőr, félprofi és feketeöves terepfutók találkozási pontja szervez. Tavaly 3500 embert mozgattak meg.

 

Elterjedt a hírük

 

2014-ben megalakult egy baráti társaság, akik szerettek közösen futni a Hármashatár-hegyen. Fél év után döntöttek úgy, hogy nyitnak a nyilvánosság felé, ebből lett a CoffeeRUN, amely tavaly már 3500 embert mozgatott meg. Az amatőr, félprofi és feketeöves terepfutók találkozási pontjáról Marton-Mlecsenkov Éva alapító beszélt.

 

– Közösségi futásként kezdtük megmutatni az általunk már felfedezett ösvényeket az érdeklődőknek. Nagyon hamar kinőtte magát a dolog, egyre több újítást kellett bevezetni. Először csak péntek hajnalban futottunk, mindig a Kolosy tértől rajtoltunk hat órakor, évszaktól függetlenül. Körülbelül tizenöt kilométert futottunk, minden alkalommal másik útvonalon, ebből egy két-három kilométeres szakasz háziverseny volt, itt mindenki úgy tolta, ahogy a csövön kifér. Ez egyébként a hivatalos versenyekre is kiváló felkészülést biztosított – mesélte Éva.

 

Ahogy terjedt a CoffeeRUN híre, egyre több érdeklődő akadt, ám nem mindenki merte bevállalni ezt a 15 kilométert, amely terepfutásban sokkal nagyobb megterhelést jelent, mint ha valaki a Margit-szigeten futná le.

 

– Három éve alakult meg a szombati csapatunk, a Café Melange, ami egy könnyedebb tempójú, tíz kilométeres távot teljesített. Ide olyanokat vártunk, akik kezdő terepfutók, de nem teljesen kezdő futók: sík terepen kell ahhoz tudni tizenöt-húsz kilométert, hogy a terepen se kerüljön bajba az ember. Aztán az egyik barátnőm kérdezte meg a szülés után, hogy miért nincs olyan változat, ami a tényleg amatőröknek szól: ebből lett egy éve a Macikávé, ami a sportolni vágyóknak kitalált öt-hét kilométeres szakaszt jelenti. Ezen az emelkedőket sétáljuk, nem a tempó, hanem a természet és a mozgás a lényeg. Az pedig külön öröm, hogy sok „feljutónk” van, azaz aki kinövi a két kisebb távot, rendszeresen feljebb lép.

 

A NutriDepó teljes mellszélességgel a közösségi kezdeményezés mögé állt

 

A NutriDepó, a bajnokok ellátója körülbelül egy éve kapcsolódott be a CoffeeRun életébe, kedvezményes SiS-csomagokat kínálva a tagoknak.

 

– Remek a kapcsolatunk. Tavaly már együttműködtünk a CoffeeRUN Blue idején, amely egy az Országos Kéktúrához kapcsolódó kezdeményezés. 2017-ben a Dorog és Visegrád közötti szakaszokat futottuk végig, összesen száznégy kilométer hosszan, amelyre egyéniben, párosban és csapatban is lehetett nevezni. A NutriDepó teljes mellszélességgel a közösségi kezdeményezés mögé állt, Mézes András szinte kérés nélkül segített mindenben, amiben tudott. Nemrég a harmadik ilyen eseményt fejeztük be, augusztus 25-én éjfélkor rajtoltunk és Írott-kőről indulva egészen Sümegig futottunk.

 

A CoffeeRUN folyamatosan fejlődik, éppen ezért Éva már minden idejét a szervezésnek szenteli. A Café Latte tapasztaltabb terepfutóknak szól, amellyel bejárják az országot, a Mecseket, a Mátrát, a Pilist. Kéthetente Sunset Yogát szerveznek naplementével és körpanorámával a Hármashatár-hegy tetején, minden program teljesen ingyenes. Emellett a CoffeeRUN Sportegyesület már 75 tagot számlál, a Balboa by night egy éjszakai, fejlámpás futás, a CoffeeRUN Familyben pedig a kisgyerekes családoknak szerveznek minőségi időt jelentő közös mozgásokat.

A CoffeeRUN facebook oldala: https://www.facebook.com/CoffeeRUNHungary/
A CoffeeRUN által szervezett események: https://www.facebook.com/pg/CoffeeRUNHungary/events/?ref=page_internal

CoffeeRUN csapat egy részeFotó: © Varga Eszter

CoffeeRUN csapat egy része verseny előttFotó: © Valaki a Máté telójával ;)

Marton-Mlecsenkov Éva egy almás SiS energiagél társaságában a Korinthosz versenyenFotó: © Korinthosz.hu