Hírek és cikkek a Science in Sport világából és támogatottjainkról
2018.07.04 07:28

Újra Ausztráliába vágyik Boronkay Péter

Újra Ausztráliába vágyik Boronkay PéterA World Triathlon Series jokohamai versenyén hatodik lett, míg a paratriatlon országos bajnokságot megnyerte Boronkay Péter, a NutriDepó, a bajnokok ellátója által támogatott klasszis. A 36 éves triatlonos előtt több komoly nemzetközi kihívás áll, a végcél pedig az ausztráliai Gold Coast és a világbajnokság.

 

Szép emlék, egyben jövőkép az aranyos Gold Coast

 

Tartalmas májuson és két remek versenyen van túl Boronkay Péter kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok paratriatlonista: előbb Jokohamában, a World Triathlon Series állomásán végzett hatodik helyen a nívós nemzetközi mezőnyben, majd a Tiszaújvárosi Triatlon Klub és a Magyar Triatlon Szövetség által szervezett paratriatlon országos bajnokságon védte meg címét, ráadásul az egyéni országos ranglistaversenyen korosztályában második lett az épek között.

 

– Ötödik alkalommal vettem részt Japánban ezen a versenyen, amelyen évről évre erősebb a színvonal. A sorozatban három állomás van különböző helyszíneken, ezeken lehet a legtöbb pontot begyűjteni az Eb és a világbajnokság kvalifikációjában – mondta a 36 éves triatlonos. A SiS termékeit használó sportoló szerint az ötödik hely reális lehetett volna, de a hatodikkal is elégedett. A versenyt egyébként egy igencsak fájdalmas futás jellemezte.

 

– Szeretem a jokohamai pályát, 2014-ben és 2015-ben második lettem itt. Jelenleg körülbelül kilencven paratriatlonos van a világon a kategóriámban, de csak a legjobb nyolcat hívják meg, szóval már az indulási jog nagy fegyvertény. A sorozat másik két állomásán szintén ott leszek, hiszen szeretnék részt venni a világbajnokságon. Persze előtte még indulok Olaszországban és Kanadában, illetve lesz egy Eb Tartuban, de a végcél Ausztrália és Gold Coast. Kilenc éve itt lettem világbajnok, szeretnék most is eljutni a sportág főeseményére.

 

Saját hazájában is „próféta”

 

Akkoriban még olimpiai távon küzdöttek, jelenleg a paraversenyeken a sprinttáv, azaz 750 méter úszás, 20 kilométer kerékpározás és 5 kilométer futás szerepel a programban. A World Triathlon Series után hazai környezetben tulajdonképpen papírformasikert aratva lett újra országos bajnok.

 

– Itthon szűkebb a mezőny, de akad benne tehetséges fiatal, például a szegedi Mocsári Bence, aki úszóként kezdte, ám a triatlonnak is nagy reménysége. Bár riválisnak számít, szurkolok neki, hogy elérje a nemzetközi szintet, amiben pedig tudom, segítem – tette hozzá a NutriDepó, a bajnokok ellátója által támogatott sportoló, aki a Mercedes-Benz Gyár Kecskeméti Mozgáskorlátozottak Sportegyesületének versenyzője.

 

Boronkay Péter a World Triathlon Series jokohamai versenyén hatodik lett

Boronkay Péter a Tiszaújvárosi Triatlon Klub és a Magyar Triatlon Szövetség által szervezett paratriatlon országos bajnokságon védte meg címét

Boronkay Péter a Tiszaújvárosi Triatlon Klub és a Magyar Triatlon Szövetség által szervezett paratriatlon országos bajnokságon védte meg címét