Hírek és cikkek a Science in Sport világából és támogatottjainkról
2018.09.15 08:00

Energiagél és pezsgőtabletta együtt – erre esküszik az UTH győztese

Nagy Tünde a 2018-as UTH női győzteseÚj női pályacsúccsal, 14 óra 40 perces idővel teljesítette az Ultra-Trail Hungary 112 kilométeres távját és 4200 méteres szintemelkedését Nagy Tünde, amivel természetesen meg is nyerte a versenyt. A tavalyi UTH egy része igazi rémálom volt számára, idén viszont tökéletesen sikerült az energiapótlás a SiS termékeivel.

 

UTH: 112 kilométeres táv, 4200 méter szintemelkedés

 

Remek idővel, új női pályacsúccsal, 14 óra 40 perc alatt teljesítette a 112 kilométeres Ultra-Trail Hungaryt, a legnépszerűbb és legrangosabb magyar ultramaratoni távú terepfutóversenyt a NutriDepó, a bajnokok ellátója által támogatott Nagy Tünde, aki a CoffeeRUN csapatának tagja. A második helyezett 1 óra 43 perc hátránnyal érkezett célba. Ez volt a második UTH-ja, és azért sikerült ilyen jól, mert sokat tanult a debütáláson szerzett tapasztalatokból. A versenyre, amelyen az indulók bejárják a Pilis és a Visegrádi-hegység szinte teljes területét, és amelyen összesen 4200 méter szintemelkedést kell leküzdeni, 34 országból összesen 1165 futó regisztrált, még Kínából, Kanadából és az Egyesült Államokból is jöttek.

 

– Nem olyan régi hóbort nálam a terepfutás, két éve kezdtem bele. Most jut rá több időm. Eleinte csak kíváncsiságból néztem meg, mennyit bírok, kezdésként kifutottam Szentendrére és vissza, az negyven kilométer körül volt. A 2017-es Ultra-Trail Hungaryt is teljesítettem, de alaposan tönkre is mentem a több, mint száz kilométerben, a táv egy része igazi rémálom volt – mesélte a 2018-as győztes.

 

– Tavaly nem használtam táplálékkiegészítőket, csak azokat a csokikat és sósakat, amiket a szervezők biztosítottak. Persze azok is jók, ám be kellett látnom, ehhez a tempóhoz és távhoz ez már kevés. Idén a SiS termékei segítettek és közel sem volt olyan megterhelő a verseny, mint egy éve, pedig két órát és húsz percet javítottam az időmön – tette hozzá.

 

Tökéletesen beváltak az energiagélek és az elektrolitos pezsgőtabletták

 

A verseny elejétől használta a SiS energiagéljeit, 45 percenként fogyasztott el egyet. Amikor fáradt, váltott a kólás ízre, mert a koffein kifejezetten jó hatással van rá. Két kulaccsal teljesítette a távot: az egyikben víz volt, a másikban minden alkalommal a SiS pezsgőtablettáiból használt. Emellett a szervezők által biztosított két adag meleg levest fogyasztotta még el a 14 óra 40 perces menetidő alatt.

 

– Sokat olvasgatok a témában, igyekszem megtalálni a tökéletes megoldást. Bár az biztos, hogy ebben még bőven lehet fejlődni, nem sikerült rosszul energiapótlás, nem jelentkezett sem magnézium-, sem sóhiány. Ezeket korábban komolyan megéreztem, éles fájdalom jelentkezett a karjaimban, most viszont szó sem volt ilyenről, az elektrolitos pezsgőtabletták pótoltak minden veszteséget.

 

És hogy miért nagy szerelem számára a terepfutás?

 

– Erdélyi vagyok, talán ezért nem vonzott soha a sík terep, a városi félmaratonok. A természetbe azonban mindig szívesen megyek, és szerencsére erre itt is van lehetőség, köszönhetően a CoffeRUN csapatának. Egyedül biztosan nem mindig indulnék neki a távoknak – tette hozzá.

 

Nagy Tünde a 2018-as UTH női győztese

Nagy Tünde a dobogó legfelső fokán a 2018-as UTH versenyenFotók: © Ultra-Trail Hungary